Waar bevallen

Je mag thuis of onder onze begeleiding poliklinisch (in het ziekenhuis of in het geboortehuis) bevallen vanaf de 37ste week van je zwangerschap. Zorg dus dat je 3 weken voor de uitgerekende datum de volgende zaken klaar hebt voor de bevalling. Dit geld zowel voor als je thuis wilt bevallen als wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen!
 
  • De hoogte van het bed moet ongeveer 70 cm zijn. Er zijn klossen te leen bij de thuiszorg. (kratten o.i.d .kan ook)
  • Een ondersteek (kan bij de thuiszorg geleend worden)
  • Het kraampakket moet aanwezig zijn
  • Een zeil wat over het hele matras past. Wanneer je op de baarkruk wilt bevallen moet er een tweede zeil aanwezig zijn om de vloer te beschermen.
  • 2 Emmers met een vuilniszak
  • 2 Metalen kruiken voor het verwarmen van babykleertjes en katoenen luiers
  • Digitale koortsthermometer
  • Zorg ervoor dat de batterijen van de fotocamera en evt. videocamera zijn opgeladen.
  • Is jullie huis wellicht moeilijk te vinden voor ons geef ons dan van te voren een routebeschrijving. Ook ’s nacht duidelijke verlichting aan de buitenzijde van het huis helpt ons om sneller bij je te zijn.
 
Je hebt de mogelijkheid zelf te kiezen waar de bevalling zal plaatsvinden.
 
De thuisbevalling
In de eerste plaats kun je thuis in je eigen omgeving bevallen. Je verloskundige zal dan samen met een kraamverzorgster jou en je partner begeleiden in het natuurlijke verloop van de bevalling. Wanneer de bevalling thuis plaatsvindt zorgt de kraamverzorgster er voor dat alles wordt opgeruimd, dat je wordt gewassen en dat de baby wordt verzorgd. Op die manier kunnen jij en je partner na de bevalling bijkomen en genieten van de eerste momenten met jullie baby.

Wanneer de bevalling thuis plaats vindt zorg er dan voor dat het een plek is die goed te bereiken is, dus niet op een verdieping die enkel via een smalle steile trap te bereiken is. Ook is het niet wenselijk om op een zolderslaapkamer te gaan bevallen.
 
Maak een zg ’vluchtkoffer’ klaar, d.w.z. een koffer/tas met spulletjes voor het geval je tijdens de bevalling toch naar het ziekenhuis moet. (leg ook het trouwboekje en je legitimatiebewijs klaar i.v.m. de geboorte aangifte). Denk ook aan de maxi-cosi.
 
Zorg ervoor dat de kamer waar de bevalling zal plaatsvinden goed verwarmd kan worden (ongeveer 23 graden). Tevens is goede verlichting van belang. Bevallen op een waterbed kan niet, de ondergrond is dan te zacht.

De poliklinische bevalling
Ook kun je voor een verplaatste thuisbevalling kiezen, de z.g. poliklinische bevalling. Als de bevalling begint bel je ons en wij komen dan bij jullie aan huis om de situatie te beoordelen. Wanneer de bevalling dan al een eindje ‘op weg’ is gaan we in overleg  naar het ziekenhuis van jou keuze toe. In Harderwijk bij St. Jansdal gaan we naar het geboortehuis VEO (www.geboortehuisveo.nl) of in Zwolle gaan we naar de verloskamers van de Isala klinieken (http://www.isala.nl/verloskunde) . In het geboortehuis/ziekenhuis wordt de bevalling door ons begeleidt samen met een kraamverzorgster of verpleegkundige van het geboortehuis/ziekenhuis. Na de bevalling ga je dan weer terug naar huis, waar een kraamverzorgster aanwezig zal zijn om jullie verder te helpen.

Er zijn kosten verbonden aan een poliklinische bevalling voor het gebruik van de verloskamer, informeer bij je ziektekostenverzekering naar de mogelijke vergoeding hiervoor.
 
  • Zet een tas klaar met alle spullen die je mee wilt nemen naar het ziekenhuis voor bij de bevalling, hierin moeten ook kleertjes voor de baby (een jasje en een mutsje zijn ook belangrijk). Denk ook aan de maxi-cosi.

Bevalling met medische indicatie
Ook kan de bevalling in het ziekenhuis plaatsvinden met een medische indicatie. De bevalling zal dan meestal worden begeleid door een klinisch verloskundige en/of een gynaecoloog in samenwerking met een verpleegkundige. Ook is het mogelijk, bij bepaalde medium risk indicaties, dat wij dan alsnog de bevalling doen in het ziekenhuis maar met de gynaecoloog op de achtergrond.

Voor informatie over voorlichtingsavonden over bevallen in het Moeder en Kind Centrum in Harderwijk ga naar  voorlichtingsbijeenkomst-voor-zwangeren) voor de Isala naar (http://www.isala.nl/patienten/folders/5011-bevallen)