Wanneer moet je bellen

Vanaf 37 weken mag je bevallen.
Neem contact op met de verloskundige (06-50 452 324) wanneer;

 
  • je weeën hebt
Bij je eerste kindje twee uur lang weeën om de 3-5 minuten, waarbij een wee ongeveer één minuut duurt.

Bij je tweede of volgende kindje één uur lang om de 5 minuten, waarbij een wee ongeveer één minuut duurt. Tenzij we anders met je afgesproken hebben naar aanleiding van je vorige bevalling(en).
 
  •   je vruchtwater verliest
Probeer wat vruchtwater op te vangen in een wit kraamverband. Vruchtwater blijft, na het breken van de vliezen, in scheutjes aflopen. Let goed op de kleur!
Helder vruchtwater is vergelijkbaar met water (met wat druppeltjes melk) of licht roze.

Bij helder vruchtwater (zonder weeën) hoef je ons ’s nachts niet te bellen. Je kunt dan rustig afwachten en ons de volgende morgen bellen. Laat bij het breken van de vliezen overdag dit binnen afzienbare tijd weten.

Is het vruchtwater groen, geel of twijfel je over de kleur, dan moet je ons direct bellen, ook 's nachts! We komen dan even bij je kijken. Het is een indicatie om in het ziekenhuis te bevallen.

Als de vliezen breken en het hoofdje van de baby niet ingedaald is, is het verstandig te gaan liggen en ons direct te bellen. Als dit bij jou het geval is bespreken we dit tijdens het spreekuur.
 
  • je bloedverlies hebt.
Het gaat hier om ruim helderrood bloedverlies.

Aan het eind van de zwangerschap kun je een deel van de slijmprop verliezen, dit gaat vaak gepaard met wat slijmerig bloedverlies en is een normaal verschijnsel. Het is niet nodig om ons hervoor te bellen.
 
  • je de baby minder of niet voelt bewegen
 
  • je ongerust bent
N.B. Heb je één van deze verschijnselen vóór 37 weken, dan moet je ons direct bellen!