Anticonceptie

Vóór je eerste menstruatie heb je al een eisprong gehad en ben je dus vruchtbaar. Daarom is het belangrijk anticonceptie te gebruiken als je weer gaat vrijen en je niet direct zwanger wilt worden. Ook als je borstvoeding geeft en ook als je eerder lang moest wachten op je zwangerschap. Het kan namelijk nu heel anders verlopen.
Welke middel het beste is, verschilt per persoon en situatie.

Wanneer je net bevallen bent, geven wij je als verloskundige aan het einde van de kraamweek en/of tijdens de nacontrole al informatie over vruchtbaarheid en anticonceptie en adviseren we je eventueel een afspraak te maken op ons anticonceptiespreekuur. Ook als je nog niet eerder bij ons onder controle bent geweest of nog niet eerder zwanger bent geweest, kan je bij ons terecht.
Er zijn veel verschillende methoden van anticonceptie en wij helpen je graag een goede keuze te maken. Wanneer je liever geen gebruik maakt van de reguliere methoden van anticonceptie is wellicht de methode volgens de Natural Family Planning iets voor jou. Voor meer informatie hierover: http://www.nfp-nederland.nl

Voor meer informatie en het voorschrijven en/of plaatsen van anticonceptie, kan je zelf een afspraak maken op ons dagelijks spreekuur via het aanmeldformulier op de website of kun je op werkdagen tussen 09:00 - 12:00 uur bellen met onze assistente.

Binnen onze praktijk zijn Petra Mooiweer en Henriette van Delden opgeleid en bevoegd om spiraaltjes en het hormoonstaafje te plaatsen en/of te verwijderen.
Als je een afspraak hebt gemaakt bij ons op de praktijk vindt er eerst een informatiegesprek plaats waarin we kijken welke vorm van anticonceptie het beste bij je past. Wij zullen tijdens het informatiegesprek een vervolgafspraak bij ons op de praktijk plannen indien je kiest voor het spiraaltje of de Implanon. Wanneer je kiest voor het hormoonspiraaltje of het implantatiestaafje, krijg je een recept mee waarmee je deze zelf bij de apotheek kunt ophalen. Een koperspiraaltje hebben we op de praktijk op voorraad en kun je rechtstreeks bij ons aanschaffen. Indien je anticonceptie wenst in de vorm van de pil of de nuvaring krijg je van ons een recept mee.
 
Het is verstandig om voorafgaand aan het maken van een afspraak voor het anticonceptiespreekuur contact op te nemen met je zorgverzekeraar om te vragen wat zij wel en niet vergoeden binnen jouw pakket.
 
Hieronder een overzicht van de kosten voor anticonceptiezorg:
 
 • Het anticonceptieconsult/ belafspraak bij ons op de praktijk is gratis.
 • Plaatsen van een spiraal of implantatiestaafje kost in 2018 € 61,11, dit wordt meestal vergoed door je zorgverzekeraar.
 • Eventuele nacontrole na plaatsen van een spiraal d.m.v. echografisch onderzoek kost € 25,00. ( dit is niet standaard nodig)
 • Koperspiraal T-safe zelf kost € 69,00.
 • Koperspiraal Multi-safe zelf kost € 52,00.
 • Kyleena of Mirena spiraal  kost  ongeveer € 150,00.
 • Implanon  kost ongeveer € 132,00.
 
 
Anticonceptiemethodes
Er zijn verschillende mogelijkheden van anticonceptie, waarvan we hier de meest voorkomende kort bespreken. Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? Door een aantal vragen te beantwoorden op www.keuzehulpanticonceptie.nl, worden je persoonlijke wensen en voorkeuren snel duidelijk. Aan de hand daarvan wijst de keuzehulp je de weg naar de anticonceptiemethode die het beste bij jou past. 
 
Spiraal
Het spiraal is een goede anticonceptiemethode wanneer je langere tijd geen kinderwens hebt. Deze kan door de verloskundige, huisarts of gynaecoloog vanaf 10-12 weken na de bevalling worden ingebracht. Vervolgens kan deze (afhankelijk van het soort spiraal) 5 of 10 jaar blijven zitten. Hierna moet het spiraal vervangen worden. Indien er eerder weer een kinderwens ontstaat, kan het spiraal ook gemakkelijk eerder verwijderd worden. Er bestaan 2 verschillende soorten: 

T-safe / Multi-safe (Koperspiraal)
https://verloskundigenkampen.nl/images/Monster-t-safe_3-300x200.jpgDe T-safe en Multi-safe bevatten een kleine hoeveelheid koper dat continu een beetje wordt afgegeven in de baarmoeder. De afgifte van koper zorgt ervoor dat zaadcellen inactief raken en daardoor niet meer in staat zijn om een eicel te bevruchten. Daarnaast zorgt deze spiraal ervoor dat een eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand. De T-safe of Multi-safe is ideaal voor vrouwen die een voorkeur hebben voor hormoonvrije anticonceptie en vormt geen bezwaar tijdens de borstvoedingsperiode. Na het plaatsen van een koperspiraal blijft de natuurlijke cyclus bestaan. Sommige vrouwen ervaren echter wel iets hevigere menstruaties qua buikpijn en bloedverlies. De T-safe kan 10 jaar blijven zitten zonder dat de werking vermindert, voor de Multi-safe is dit 5 jaar. Kijk voor meer informatie op www.t-safe.nl of www.multi-safe.nl


Kyleena / Mirena (Hormoonspiraal)
https://verloskundigenkampen.nl/images/hormaanspiraaltje.jpgDe Kyleena / Mirena spiraal bevat het hormoon progestageen. Nieuw is de Kyleena, deze spiraal bevat minder hormonen dan de Mirena. De Kyleena heeft dezelfde werking en werkingsduur als de Mirena. Door het hormoonspiraal wordt het slijm in de baarmoederhals taaier en dikker. Zo kunnen de zaadcellen moeilijk in de baarmoeder doordringen. Ook zorgt het hormoon ervoor dat een eisprong geremd wordt. De hoeveelheid hormonen die door de Kyleena / Mirena in het bloed komen, is zo’n 60 tot 100 keer minder dan bij de combinatiepil, waardoor vrouwen hormonaal vaak weinig last hebben van deze anticonceptiemethode. Het hormoonspiraal heeft als bijkomend effect dat de menstruatie vaak lichter, korter en minder pijnlijk wordt. Bij een aanzienlijk deel van de vrouwen verdwijnt de menstruatie helemaal. Doordat de Kyleena / Mirena alleen progestageen bevat, is het een geschikte vorm van anticonceptie tijdens de borstvoedingsperiode. Klik voor meer informatie op www.mirena.nl
 
 
Plaatsen van een spiraaltje:
Een spiraaltje kan vanaf 10-12 weken na de bevalling worden geplaatst. Wanneer je nog niet eerder bent bevallen of meer dan 6 maanden geleden bent bevallen, adviseren we je het spiraaltje tijdens een menstruatie te laten plaatsen. Je baarmoedermond staat dan iets open wat het plaatsen makkelijker maakt. 
De afspraak voor het plaatsen van een spiraal duurt ongeveer 30 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder en baarmoedermond te beoordelen. Vervolgens plaatsen we de spiraal, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren we je 30-60 minuten voor de afspraak 400-600mg Ibuprofen of 1000mg Paracetamol in te nemen. 
Het is mogelijk om 6 weken na het plaatsen nog een controle-echo te maken om te beoordelen of de spiraal goed op zijn plek zit, dit is echter niet altijd nodig.
Afhankelijk van of je een spiraaltje met of zonder hormonen hebt, kan deze 5 of 10 jaar blijven zitten, maar we kunnen deze indien je dit wenst te allen tijde eerder verwijderen of na 5 of 10 jaar vervangen voor een nieuw spiraaltje. Na het verwijderen van een spiraal ben je direct weer vruchtbaar.
Voordelen van deze vorm van anticonceptie zijn :
 • De betrouwbaarheid van zowel de koperspiraal als de hormoonspiraal is hoog, namelijk >99%.
 •  Je kunt het spiraaltje niet vergeten, zoals de pil wel eens vergeten wordt. Dat maakt deze vorm van anticonceptie onder andere geschikt voor vrouwen met een actieve en onregelmatige levensstijl.
 • Diarree of overgeven heeft geen invloed op de werking, waardoor je continue optimaal beschermd bent. Dit maakt dat je zorgeloos kunt vrijen en niet constant aan je anticonceptie hoeft te denken. Het geeft geen bescherming tegen soa’s.
 • Voor vrouwen die liever geen, of minder toegevoegde hormonen in hun lichaam willen, of nog borstvoeding geven, is het spiraaltje ideaal. Het koperspiraaltje bevat geen hormonen en het hormoonhoudend spiraaltje bevat een zeer lage dosis hormonen.
 • Het spiraaltje een zeer voordelige vorm van anticonceptie. Na een eenmalige investering ben je jarenlang beschermd.
Nadelen van deze vorm van anticonceptie zijn:
 • Een spiraaltje wordt door een arts of verloskundige geplaatst en verwijderd, wat soms als een pijnlijke behandeling kan worden ervaren.
 • Ook kan met een spiraaltje de menstruatie niet gepland worden.
Wanneer is een spiraaltje niet geschikt:
 • Wanneer er sprake is van een afwijkende vorm van de baarmoeder
 • Als er mogelijk sprake is van een SOA
 • Als er sprake is van onverklaard bloedverlies en/of buikklachten
 • Binnen 4 weken na de bevalling
 • Een koperspiraal is minder geschikt voor vrouwen die van nature een heftige menstruatie hebben, of bij een koperallergie.
 • Een hormoonhoudend spiraal kan ongeschikt zijn voor vrouwen die gevoelig zijn voor bepaalde hormonen, of met een medische indicatie zoals trombose gevoeligheid en bij bepaalde vormen van kanker.
   
Implanon
 
De Implanon (anticonceptie staafje) is een flexibel staafje van 4cm lang en 2mm breed, dat net onder de huid aan de binnenzijde van de bovenarm wordt geplaatst. Na plaatsing geeft het staafje iedere dag een kleine hoeveelheid van het hormoon progestageen af en biedt hierdoor 2 of 3 jaar bescherming tegen een ongewenste zwangerschap (afhankelijk van je BMI). De Implanon is de meest betrouwbare vorm van anticonceptie. De verloskundige kan de Implanon plaatsen vanaf 6 weken na de bevalling. Wanneer je nog niet eerder bent bevallen maakt het tijdstip van plaatsen niet uit. De afspraak voor het plaatsen van een implanon duurt ongeveer 30 minuten. Voor het plaatsen wordt de locatie van het staafje eerst verdoofd. Er hoeft geen nacontrole plaats te vinden. Ook dit staafje kan tijdens de borstvoedingsperiode worden gebruikt. Belangrijk om te weten is dat het anticonceptiestaafje geen stopweek heeft. Dit betekend dat je zelf geen invloed kan uitoefenen op de timing van je menstruatie. Bovendien kan je menstruatie tijdens het gebruik veranderen of zelfs helemaal wegblijven. 1 op de 5 vrouwen heeft na het inbrengen van het staafje helemaal geen menstruatie meer terwijl ook 1 op de 5 vrouwen herhaalde en/of langdurige bloedingen heeft.
Kijk voor meer informatie op www.implanon.nl
 
 
Condoom
https://verloskundigenkampen.nl/images/condoom.jpgCondooms kunnen al direct na de bevalling zonder problemen worden gebruikt. Het condoom kan ook gebruikt worden ter overbrugging van een periode waarin je er nog niet uit bent welke methode van anticonceptie je wil gaan gebruiken. Bij het gebruik van glijmiddel moet je erop letten dat het glijmiddel op waterbasis is. Van oliehoudende producten kan het condoom namelijk poreus worden en kapot gaan.
 
 
De pil
https://verloskundigenkampen.nl/images/depil-150x150.jpg
De meest gebruikte pil is de combinatiepil; het bevat de hormonen oestrogeen en progestageen. Deze pil zorgt ervoor dat de eisprong wordt geremd en de slijmprop in de baarmoedermond minder toegankelijk wordt voor zaadcellen. De pil wordt gedurende 3 weken elke dag ingenomen. Na deze 3 weken is er een stopweek waarin een onttrekkingsbloeding plaatsvindt. 
Wanneer je kunstvoeding geeft, kan je op een willekeurig moment na de bevalling weer met de pil beginnen. Indien je dan nog geen menstruatie hebt gehad, is de eerste pilstrip niet veilig en zal je een aanvullende manier van anticonceptie moeten gebruiken. Wanneer je binnen 3 weken na de bevalling start, is de eerste pilstrip wel direct veilig. Je kan er ook voor kiezen om te wachten tot je eerste menstruatie op gang gekomen is. Wanneer je op de eerste dag van de menstruatie weer met de pil start, is deze ook meteen veilig. Let er wel op dat voorafgaand aan de menstruatie al een eisprong plaatsvindt, dus in die periode kan een (tijdelijke) andere vorm van anticonceptie noodzakelijk zijn. 
 
Wanneer je borstvoeding geeft, adviseren we je niet de combinatiepil te gebruiken. De oestrogenen in deze pil kunnen de melkproductie verminderen en de samenstelling van de borstvoeding veranderen. Je kan  wel de minipil (Cerazette) gaan gebruiken.
Deze pil bevat geen oestrogenen en is in combinatie met borstvoeding erg betrouwbaar, op voorwaarde dat de pil elke dag rond hetzelfde tijdstip wordt ingenomen (er is geen stopweek) en je volledig borstvoeding geeft. Het moment van starten na de bevalling is gelijk aan de hierboven genoemde momenten bij de combinatiepil. 

Nuvaring
 
https://verloskundigenkampen.nl/images/nuvaring.jpg
De nuvaring is een maandelijkse anticonceptie. De nuvaring is minstens zo betrouwbaar als de pil.
De nuvaring is een flexibele kunststof ring met hormonen die je zelf in de vagina kan inbrengen. Het inbrengen van de ring is vergelijkbaar met het inbrengen van een tampon. De ring is gemaakt van zacht, flexibel materiaal. De ring blijft 3 weken zitten, waarna je een stopweek hebt en er een menstruatie plaatsvindt. Ook met de nuvaring kun je je menstruatie overslaan, uitstellen of verschuiven. Vanuit de ring worden continu in zeer lage hoeveelheden hormonen afgegeven aan de vaginawand, waarna ze worden opgenomen in het bloed. De hormonen remmen de ontwikkeling van een eicel, waardoor er geen eisprong plaatsvindt. De nuvaring bevat de helft minder hormonen dan de pil, maar is net zo betrouwbaar. Wel zijn het dezelfde hormonen als in de combinatiepil en daarom wordt deze ring om dezelfde redenen afgeraden wanneer je borstvoeding geeft. Kijk voor meer informatie op www.nuvaring.nl
 
Anticonceptie pleister
 
Afbeeldingsresultaat voor anticonceptiepleister
De anticonceptiepleister is een wekelijkse methode en is even betrouwbaar als de pil. De anticonceptie pleister werkt 1 week, wat betekend dat per maandelijkse cyclus drie keer een pleister wordt geplakt op dezelfde dag van de week waarop je met de eerste pleister bent begonnen. Je hoeft met de pleister dus niet elke dag aan je anticonceptie te denken. Ook met de anticonceptiepleister kun je je menstruatie (stopweek) overslaan, uitstellen of verschuiven.
Het is een hormoonpreparaat wat betekend dat net als bij de combinatiepil deze liever niet tijdens het geven van borstvoeding wordt gebruikt.
Kijk voor meer informatie op www.evra.nl
 
 
 
 
 
De prikpil
 
De prikpil is een betrouwbare vorm van anticonceptie waarbij één injectie per 12 weken voldoende is voor bescherming tegen zwangerschap. De prikpil biedt het voordeel dat je er maar één keer per 12 weken aan hoeft te denken. Je moet er bij het gebruik van de prikpil echter wel rekening mee houden dat het terugkeren van de vruchtbaarheid een jaar of soms langer kan duren. Ook wanneer je klachten hebt van de prikpil zul je moeten wachten totdat de hormonen uitgewerkt zijn.
 
 
NFP (Natural Family Planning)
 
Natural Family Planning is een methode om de vruchtbare en onvruchtbare dagen in de cyclus van een vrouw vast te stellen. Door middel van het waarnemen van de signalen die het lichaam van de vrouw afgeeft gedurende de cyclus, kan worden bepaald wanneer de vrouw vruchtbaar is. De 3 belangrijkste lichaamssignalen die hiermee in verband staan zijn:
 • Schommelingen in de lichaamstemperatuur
 • Verandering van het baarmoederhalsslijm
 • Verandering van de baarmoedermond
 
Een vrouw die deze veranderingen observeert en kan interpreteren, weet met behulp van enkele eenvoudige regels wanneer een zwangerschap mogelijk is en wanneer niet. Om de methode goed te leren en betrouwbaar toe te passen, is persoonlijke begeleiding door een NFP-consulente belangrijk. NFP wordt geleerd in 4 avonden verspreid over 3 maanden. Voor meer informatie kun je kijken op www.nfp-nederland.nl of contact opnemen met een NFP-consulente in Oldebroek: Peetje Bovendorp 06-10201439.
 


Meer informatie vind je ook op www.anticonceptie.nl