Behandeling

Er is een keuze tussen 3 mogelijkheden waarop de miskraam kan plaatsvinden:
1) afwachten tot de miskraam spontaan optreedt.
2) medicamenteuze behandeling.
3) curettage, een ingreep waarbij onder verdoving het zwangerschapsweefsel via de schede en de baarmoedermond wordt verwijderd.

U bepaalt zelf wat het beste bij u past. De keuze is een kwestie van persoonlijke voorkeur en omstandigheden. Bespreek de voor- en nadelen met ons en neem enkele dagen bedenktijd, al is het alleen maar om aan het idee te wennen, dat de zwangerschap niet doorgaat.
Het is veilig een natuurlijk beloop van een miskraam af te wachten. Het advies is om in eerste instantie een week af te wachten, nadat de miskraam geconstateerd is. (Na 7 dagen afwachten heeft 37% van de vrouwen met een niet vitale zwangerschap een spontane complete miskraam doorgemaakt.) Als u langer het spontane beloop wilt afwachten, is dit ook prima.

De medicamenteuze behandeling wordt voorgeschreven door een gynaecoloog. Misoprostol (Cytotec) is een middel dat in eerste instantie gebruikt wordt voor maagklachten. Gebleken is dat wanneer de tabletten hoog vaginaal worden ingebracht, het ook kan helpen om een geconstateerde miskraam op te wekken (61% bij eenmalige dosis en 93% bij herhaalde doses). Meestal worden 8 tabletten voorgeschreven. Dit betekent dat u zelf thuis, 2x daags 2 tabletten, voor 2 dagen, inbrengt. Het advies is om de kuur af te maken, ook wanneer u denkt dat de miskraam ondertussen heeft plaatsgevonden. Na 2 weken krijgt u een controleafspraak op de polikliniek waarbij een echo gemaakt zal worden. Daarbij wordt gekeken of de baarmoederholte geen resten bevat. Misoprostol wordt ook voorgeschreven bij incomplete spontane miskramen. De procedure is hetzelfde.

Een curettage vindt plaats in het ziekenhuis (dagbehandeling) over het algemeen onder een lichte narcose. De baarmoederholte wordt dan via de schede door een dun slangetje (vacuümcurettage) leeggezogen of met een curette (een soort lepeltje) schoongemaakt. Er is een zeer klein risico op complicaties, o.a. verkleving van de baarmoederwand, perforatie van de baarmoederwand, bijwerkingen van narcose.