Nieuws uit de praktijk

Op deze pagina vind je de meest recente nieuws artikelen.
Cursus Samen Bevallen 6-9-2018
We zouden jullie graag willen informeren over de cursussen Samen Bevallen die de komende tijd in Elburg zullen starten.  
 
1) Op 1 oktober start er een volledige cursus van 7 avonden. De data zijn: 1/10; 8/10; 15/10; 31/10; 5/11; 12/11 en 19/11. Er zijn op dit moment nog 2 plaatsen vrij.
2) De laatste week van oktober of de eerste week van november (meest waarschijnlijk op maandag) start er een minicursus van 4 avonden. In deze groep is nog 1 plek vrij.
Bij meerdere aanmeldingen kunnen uiteraard nog nieuwe groepen starten. Tevens is er de mogelijkheid om een privé cursus van 4 avonden of een herhalingscursus te volgen.
 
 
 
De data van Centering Pregnancy groep 32 zijn bekend 20-8-2018
Groep 32 van centering pregnancy zal plaatsvinden op donderdagen.Let op de eerste 2 bijeenkomsten zijn verplaatst naar de dinsdag en maandagavond.
De eerste 5 bijeenkomsten zijn  's avonds van 19.00 -21.00 uur, de laatste 4 bijeenkomsten zijn 's middags van 14.00 - 16.00 uur.
De data zijn:
's avonds: dinsdagavond 18 september en  maandagavond 15 oktober, donderdagavond 15 november, 13 en 27 december.
's middags: 10 en 24 januari, 7 en 21 februari..
 
Eerstvolgende informatieavond over de bevalling en het kraambed.
Informatieavond
Wil je goed voorbereid zijn op de aankomende bevalling en weten wat er zoal bij komt kijken tijdens de kraamperiode......Kom dan naar onze informatieavond op donderdagavond 4 oktober
 
Zomerwaarneming Zomerwaarneming
Vanaf 16 juli zal Truus Strijker tijdelijk ons team versterken. Truus is al jarenlang waarneemster in verschillende regio's. We zijn blij dat we iemand hebben kunnen vinden met ruime ervaring, waardoor jullie ook in de vakantieperiode kunnen rekenen op goede verloskundige zorg.
 
Mijn eerste is niet zijn eerste. Mariska Matakupan-Jansen
Een stiefmoeder die voor het eerst zelf moeder gaat worden worstelt vaak met allerlei zaken. Uit eigen ervaring kan ik u vertellen dat het best heftig kan zijn en veel verdriet, schaamte en dergelijke kan opleveren. Mariska Matakupan-Jansen heeft hier een boek over geschreven: Mijn eerste is niet zijn eerste. Wellicht is dit boek interessant voor u om eens te zien welke vraagstukken er langs komen, zodat u daar in uw dagelijkse praktijk ook rekening mee kunt houden.
 
 
Anticonceptiespreekuur
Vanaf januari 2018 bieden wij als praktijk anticonceptiezorg aan.
 
Wanneer je net bevallen bent, geven wij je als verloskundige aan het einde van de kraamweek en/of tijdens de nacontrole al informatie over vruchtbaarheid en anticonceptie en adviseren we je eventueel een afspraak te maken op ons anticonceptiespreekuur. Ook als je nog niet eerder bij ons onder controle bent geweest of nog niet eerder zwanger bent geweest, kan je bij ons terecht.
Binnen onze praktijk zijn Petra Mooiweer en Henriette van Delden opgeleid en bevoegd om anticonceptie voor te schrijven en spiraaltjes en het hormoonstaafje (Implanon) te plaatsen en/of te verwijderen.
Voor meer informatie en het voorschrijven en/of plaatsen van anticonceptie, kan je zelf een afspraak maken op ons dagelijkse spreekuur via het aanmeldformulier op de website of kun je op werkdagen tussen 09:00 - 12:00 uur bellen met onze assistente.
 
 
Vroege echo op verzoek.
Wij merken dat veel zwangeren heel graag een echo rond 8 weken willen hebben, ter bevestiging van de zwangerschap. Deze echo’s worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Toch willen we graag tegemoetkomen aan jullie wensen en vanaf 1 november 2017 deze vroege echo tegen betaling aanbieden. De kosten van de echo bedragen € 30,- die op de praktijk via pin afgerekend kunnen worden. De echo’s zullen in de ochtend ingepland worden. Een afspraak maken kan via de assistente.
We hopen hiermee een bijdrage te leveren aan een positieve zwangerschapservaring.
 
Verder nieuws zorgverzekeraars
Bijna alle cliënten van onze praktijk hebben afgelopen periode bericht van ons gekregen over de contractering in 2018 van onze praktijk met de zorgverzekeraars. ( zie nieuwsitem van 6 december) Het kan zijn dat je dit bericht gemist hebt, omdat je net bent aangemeld.

Wanneer er zorg in 2018 verleend gaat worden, heeft dit mogelijk consequenties voor de financiele afwikkeling. Hierover lees je meer in dat bericht

 
 
Zorgverzekering 2018
Wij willen jullie verder informeren over de veranderingen welke gaande zijn betreffende onze contracten met de zorgverzekeraars. Zoals jullie al gelezen hebben kan dit gevolgen hebben voor de vergoeding van verloskundige zorg.
In 2018 hebben we met een aantal zorgverzekeraars geen contract. Wij zijn het niet eens met de voorwaarden van deze verzekeraars waaronder wij onze zorg zouden moeten leveren.
 
Waarneming door Tirza Waarneming door Tirza

Tijdens de vakanties in december en januari zal Tirza 't Lam af en toe waarnemen.

 
Wij hebben als praktijk de intentie om ons contract met Zilveren Kruis Achmea per 1 januari 2018 op te zeggen.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een onderzoek gedaan naar de huidige tarieven voor verloskundige zorgverlening. De laatste jaren is het takenpakket van de verloskundigen flink uitgebreid waardoor er steeds meer uren gewerkt worden tegen een tarief welke deze uren niet dekt. Uit het onderzoek (gebaseerd op de gegevens van 2015) blijkt inderdaad dat er iets gedaan moet worden om de enorme taakverzwaring te vergoeden en mede ook de te hoge werkdruk van de verloskundigen te kunnen verlichten. Het voorlaatste onderzoek van de NZa dateert van 2009.
 
 
Orfeus app voor zwangeren
Onze praktijk werkt met het cliëntregistratiesysteem Orfeus Online van softwareontwikkelaar Orfeus BV.  
Orfeus heeft een App voor zwangeren. Met deze app kun je zelf je gegevens inzien.
 
Facebook
Onze praktijk maakt gebruik van facebook. Wil je ook op de hoogte gehouden worden ga dan naar: https://www.facebook.com/vkklaverblad
 
student verloskunde student verloskunde 17-3-2018
Vanaf 9 juli loopt Manisha Pleijter stage bij ons in de praktijk. Manisha is student verloskunde. Jullie kunnen  haar tegenkomen tijdens de spreekuren, bij de bevalling en tijdens de kraamvisites. Ze hoopt de mogelijkheid te krijgen veel te leren tijdens de stage. Als je liever geen stagiaire hebt dan kun je dit altijd bij ons aangeven en zullen wij hier rekening mee houden.
 
Onderzoek naar diagnostiek van psychische klachten na de bevalling
Studenten van de Verloskunde Academie doen onder begeleiding van Stichting Bevallingstrauma onderzoek naar diagnostiek van psychische klachten na de bevalling.
 
Bent u in de afgelopen 12 maanden bevallen en heeft u last van psychische klachten? Met 10-15 minuten van uw tijd proberen we de diagnostiek en daarmee de hulp na een bevalling te verbeteren. Via de volgende link komt u bij de enquête die volledig anoniem wordt verwerkt. 


http://www.thesistools.com/web/?id=537604
 
 
Afscheid Hendrieke
Na een jarenlange samenwerking heeft Hendrieke eind mei afscheid genomen. We verliezen daarmee een waardevolle collega, maar we moeten ook verder. Om toch de goede zorg te blijven waarborgen ook tijdens de zomervakanties hebben we 2 extra waarneemsters. Barbera Morren en Leonie 't Jong.
 
NIPT (Trident 2)
Vanaf 1 april 2017 wordt de NIPT als eerste screeningsonderzoek aangeboden in onderzoeksverband de Trident 2. Vergeleken met de combinatietest ontdekt de NIPT meer kinderen met Down- Edwards- en Patausyndroom en klopt de uitslag vaker. 
 
 
Bewegen in water in de zwangerschap
Vanaf dinsdag 9 mei 2017 gaat Marion ook starten met bewegen in water in de zwangerschap. Dit is wekelijks van 10:30 tot 11:30 in de Hokseberg.Voor meer informatie info@mensendiecktharde.nl of tel 06-22285808
 
student verloskunde student verloskunde
Vanaf 12 maart loopt Anna Sijbring stage bij ons in de praktijk. Anna is student verloskunde. Jullie kunnen  haar tegenkomen tijdens de spreekuren, bij de bevalling en tijdens de kraamvisites. Ze hoopt de mogelijkheid te krijgen veel te leren tijdens de stage. Als je liever geen stagiaire hebt dan kun je dit altijd bij ons aangeven en zullen wij hier rekening mee houden.
 
Informatie avonden over borstvoeding
In 2017 organiseren wij voor jullie informatieavonden over borstvoeding op onze praktijk. De avonden zullen verzorgd worden door Erna Schuiteman. Voor meer informatie en aanmeldingen ga naar: http://www.metdeborstvooruit.nl
 
 
Nieuw electronisch patienten dossier
Op 1 oktober 2016 gaat het ziekenhuis St. Jansdal over op een nieuw electronisch patiënten dossier (STEPIC). Hiermee kunnen patiënten inzage krijgen in hun eigen medische dossier.
 
Feiten en misverstanden over de Nederlandse geboortezorg

De geboortezorg in Nederland: een belangrijk onderwerp waar veel aandacht voor is. Ook een onderwerp waar veel misverstanden over bestaan. Aannames worden gepresenteerd als feiten. 

Hoe zit het nu echt met de geboortezorg In Nederland? Lees alles hierover op http://knov.nl

 
Remifentanyl weer beschikbaar
Remifentanyl ofwel de PCA/pijnpomp is tijdelijk niet leverbaar geweest. Gelukkig is het nu weer beschikbaar en kan deze vorm van pijnstilling tijdens de bevalling weer gegeven worden.
 
Terugkombijeenkomst CP9 Terugkombijeenkomst CP9
De terugkombijeenkomst van de Centering Pregnancy groep 9 was een mooie afsluiting van de zwangerschap en kraamperiode. Een aantal baby's hebben zelfs onder begeleiding een massage gekregen van hun moeder.