Controles en echo's

De zwangerschap is voor veel vrouwen en partners een spannende en leuke periode. In negen maanden tijd groeit er een volledig kind in je buik, met alles er op en er aan. Er gebeurt van alles: je kindje ontwikkelt, je lichaam verandert, en jij en je partner bereiden zich voor op de bevalling en op het ouderschap. Gedurende de zwangerschap begeleiden we je zowel op medisch als op persoonlijk vlak.

Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 12 keer bij ons op het spreekuur. Wij beoordelen de groei van de baby en of jou lichaam zich goed kan aanpassen aan de veranderingen die een zwangerschap met zich meebrengt. Iedere controle geven we ook allerlei belangrijke informatie. Wij weten als geen ander hoe belangrijk het is om tijdens de zwangerschap met al je vragen ergens terecht te kunnen, daarom is er altijd voldoende ruimte op het spreekuur om je vragen te stellen.

Het intake gesprek:
De eerste controle is het intake gesprek. Dit is altijd een individuele afspraak van ongeveer 40 minuten en zal tussen de 8ste en de 10de week plaatsvinden. Tijdens dit intakegesprek zullen we veel vragen stellen om een beeld te vormen van jullie gezondheid, de gezondheid van de familie en wensen omtrent de zwangerschap. Ook vertellen we over de mogelijkheden van prenatale testen in de zwangerschap.
Daarnaast meten we de bloeddruk. Het is de eerste controle nog niet mogelijk om het hartje al te laten horen, hiervoor zit de baarmoeder nog te ver achter het schaambeen.

De (termijn)echo:
We streven ernaar om tussen de 10de en de 12de week een echo te maken om de exacte zwangerschapstermijn te bepalen. Deze echo kan indien gewenst op een avondspreekuur gepland worden. Voor de termijnecho is het van belang dat je met een volle blaas komt, dit maakt het mogelijk de baby beter in beeld te krijgen.

Eventueel kan er indien nodig een afspraak voor een vroege(vitaliteits) echo gemaakt worden rond de 8ste week. Dit ter bevestiging van de zwangerschap. Houd er bij deze echo rekening mee dat de echo soms vaginaal gemaakt moet worden. Deze vroege echo's worden overdag gepland.

Wanneer er een indicatie ontstaat gedurende je zwangerschap zullen we op dat moment een echo inplannen, bijvoorbeeld bij bloedverlies, bij twijfel over de groei van de baby, of bij twijfel over de ligging van de baby.

Centering Pregnancy, de vervolgcontroles (klik voor meer informatie):
In onze praktijk bieden wij centering pregnancy aan. In plaats van één op één controles tijdens de zwangerschap, is deze vorm van zorg uitgebreider en meer interactief.

Individuele vervolgcontroles:
In geval van individuele vervolgcontroles zien we je na de termijn echo terug bij ongeveer 14-18-22-26-29-32-34-36 weken. De controles worden individueel ingepland en duren gemiddeld 15 minuten. Ook tijdens deze controles worden de medische controles, zoals bloeddruk meten, de groei van de baby controleren, en het hartje luisteren gedaan. Ook is er tijd voor het stellen van vragen en geven we informatie over onderwerpen welke van belang zijn voor je zwangerschap, je bevalling en je kraamperiode. Vanaf 36 weken zullen de controles wekelijks zijn.